Volg Sony Nederland

Vier Nederlandse fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2016

Persbericht   •   feb 23, 2016 12:00 CET

  • Recordaantal inzendingen – 230.103 foto’s uit 186 landen
  • Stijging van aantal inzendingen uit Nederland met 116 procent
  • Deelnemers dingen mee naar winst in de categorie en naar de titel 'Photographer of the year'
  • Winnaars worden bekendgemaakt op 21 april 2016
  • De foto’s zijn beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org

Badhoevedorp, 23 februari 2016 - Vier Nederlandse fotografen zijn genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2016 (SWPA), 's werelds grootste fotografiewedstrijd. Drie genomineerden maken kans op een prijs in de wedstrijd voor professionele fotografen en één genomineerde maakt kans op een prijs in de open wedstrijd.

Het aantal inzendingen uit Nederland nam met 116 procent toe ten opzichte van 2015. De fotografen werden geselecteerd uit het recordaantal van 230.103 inzendingen uit 186 landen. Het totale aantal inzendingen voor de Sony World Photography Awards sinds de lancering in 2007 bedraagt meer dan een miljoen foto’s.

De volgende Nederlandse fotografen werden door een jury van experts (volledige lijst hier) geselecteerd voor de shortlist:

  • Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid
  • Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues
  • Simone da Lima, categorie Professional Still Life
  • Max van Son, categorie Open Architecture

De deelnemers op de shortlist nemen het tegen elkaar op voor winst in hun categorie en voor de titels Iris d'Or en Open Photographer of the Year, plus een gedeelte van de $30.000 aan prijzengeld. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een gala-avond in Londen op 21 april. Het werk van de fotografen zal ook in Londen te zien zijn als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2016-tentoonstelling in april en mei en wordt bovendien gepubliceerd in het Sony World Photography Awards-boek, editie 2016.

Yvonne Brandwijk, categorie Professional Candid

Yvonne Brandwijk (1971) is een fotografe uit Amsterdam. Ze studeerde aan de Koninklijke academie voor schone kunsten in Breda en werkt samen met diverse reclamebureaus en tijdschriften. Sinds 2014 focust ze op opkomende steden en samen met journalist Stephanie Bakker heeft ze Future Cities gecreëerd, een transmediaal project (documentaire, levensverhalen en live-events) over vijf van 's werelds boeiendste opkomende stedelijke gebieden.

Haar foto ‘Kinshasa, Paris of Africa 2025’ staat op de shortlist in de categorie Professional Candid en belicht op documentaire wijze de modesector in de snelgroeiende economie van Congo.

Yvonne Brandwijk over de Awards: “Op de shortlist staan van de Sony World Photography Awards helpt de impact van dit project te vergroten. In plaats van te focussen op de negatieve impact van urbanisering, benadruk ik met deze foto de energie en de inspiratie van opkomende steden.’’

Marielle Van Uitert, categorie Professional Contemporary Issues

Marielle Van Uitert is documentair fotografe uit Vught. Ze studeerde af aan de Fotovakschool in Amsterdam en Boxtel en richt zich in haar werk op het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika.

Ze won diverse internationale prijzen voor fotojournalistiek, schreef twee boeken en is geselecteerd voor de shortlist in de categorie Professional Contemporary Issue met de foto ‘A look behind El Salvador’s new Iron Fist approach’. In dit werk onderzoekt ze de maatschappelijke en menselijke impact van het geweld in Latijns-Amerika.

Marielle Van Uitert over haar nominatie: “Ik ben bijzonder vereerd dat dit verhaal geselecteerd is voor de shortlist. Ik probeer verschrikkelijke situaties tastbaar te maken aan de hand van persoonlijke verhalen en Tatiana Rivera verdient het om herinnerd te worden.”

Simone da Lima, categorie Professional Still Life

Simone Da Lima is een voedselfotografe uit Almere met een uitgebreide expertise in visual brand identity op het vlak van duurzaamheid. Sinds 2013 focust ze in haar werk op culinaire stillevens op smartphone met een opvallend minimalistisch en poëtisch verhaal.

Haar foto ‘Undress to Impress’, waarin gewone ingrediënten worden weergegeven om hun gezonde eigenschappen in de verf te zetten, is geselecteerd in de categorie Professional Still Life.

Over haar nominatie zegt Simone da Lima: “Het is een hele eer om naast getalenteerde Still Life-fotografen op de shortlist te staan. Het is de kers op de taart na drie jaar hard werken aan de ontwikkeling van mijn eigen portfolio. Ik kijk uit naar de bekendmaking in april en wens alle andere fotografen op de shortlist veel succes.”

Max van Son, categorie Open Architecture

Max van Son is een internationaal gerenommeerd architect en focust als fotograaf op architectuur en design, milieu en abstracte stadsfotografie.

Hij werd geselecteerd voor de shortlist met het beeld ‘Roll Over’, dat een verbluffende abstracte weergave vormt van een meerlaags parkeergebouw in Amsterdam.

Max van Son over zijn nominatie: “Ik ben bijzonder verheugd om te horen dat ik voor de derde keer geselecteerd ben voor de shortlist! Eerder was dat ook al het geval in de categorie Open Architecture tijdens de Sony World Photography Awards 2013 en 2014. Het is bijzonder stimulerend dat mijn foto ook dit jaar een bijzondere vermelding heeft gekregen in de categorie Open Architecture. Ik kijk ernaar uit om alle foto’s van de genomineerden te bekijken.”

De Sony World Photography Awards belonen en bekronen 's werelds beste fotografen van het afgelopen jaar. De awards trekken fotografen aan van elk niveau en omvatten vier wedstrijden: Professional, Open, Youth en Student. Meer informatie over de awards is te vinden op www.worldphoto.org.

Scott Gray, CEO van de World Photography Organisation en organisator van de awards, zegt: "Wij zijn erg enthousiast over de keuzes van onze juryleden dit jaar. Ondanks het toegenomen aantal fotografen en het aantal beelden dat beoordeeld moet worden, hebben we veel krachtige foto’s gezien in alle categorieën. Het is geweldig dat dit medium zoveel diversiteit kan bieden."

--------------

Voor interviews en meer informatie kun je contact opnemen met:
Jill Cotton, Senior Press Manager / Kristine Bjørge, PR Manager
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043

De foto’s op de shortlist kunnen gedownload worden op press.worldphoto.org.
Voor sociale media: gebruik #SWPA en tag @WorldPhotoOrg

Over de World Photography Organisation

De World Photography Organisation is een instituut waar fotografie als kunst wordt erkend. De World Photography Organisation werkt samen met professionele fotografen, amateurfotografen en fotografiestudenten en biedt een mondiaal platform voor de volledige fotografiesector. Hiermee wil de organisatie de discussie over het betreffende onderwerp naar een hoger niveau te brengen en tevens de bekendheid en waardering van deze kunstvorm te vergroten. De World Photography Organisation organiseert diverse openbare evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, 's werelds grootste fotografiewedstrijd, het World Photography Organisation Student Focus Programme, dat de volgende generatie fotografen inspireert, Photo Shanghai, de belangrijkste kunstbeurs gewijd aan fotografie in de regio Azië/Stille Oceaan, en Photo San Francisco, de nieuwe Amerikaanse internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. Meer informatie vindt u op www.worldphoto.org

Voor meer informatie neemt U contact op met:

Quint Dekker
PR Manager Sony Benelux
Tel: +31 (0) 20 658 1640
Mob: +31 (0) 6 1559 2663
E-mail: Quint.Dekker(at)eu.sony.com

Informatie voor consumenten

Customer Information Center – 020- 658 1888

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net