Volg Sony Nederland

Twee professionele Nederlandse fotografen genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019

Persbericht   •   mar 27, 2019 14:02 CET

Twee Nederlandse fotografen zijn binnen de Professional competitie genomineerd voor de Sony World Photography Awards 2019. Op de Professional shortlist staat Jasper Doest in de categorie Professional Natural World & Wildlife en Marinka Masséus in de categorie Professional Creative.

De Sony World Photography Awards is 's werelds grootste fotografiewedstrijd. Ze bieden fotografen de kans om zich verder te ontwikkelen in fotografie. De Awards zijn toonaangevend binnen de sector en biedt fotografen van over de hele wereld elk jaar opnieuw volop publiciteit en zichtbaarheid.

De winnaars van de verschillende categorieën worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Londen op 17 april. Alle op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden tevens tentoongesteld in Londen van 18 april tot 6 mei 2019. Alle winnaars worden tevens opgenomen in het boek van 2019 Awards.

Alle categoriewinnaars van de onderdelen Professional, Open, Youth en Student ontvangen digitale fotoapparatuur van Sony. Daarnaast worden er geldprijzen verstrekt, 25.000 USD voor de “Photographer of the Year” en 5.000 USD voor de winnaar van het segment Open.

De Professional shortlist omvat prachtige series uit tien verschillende categorieën. De twee Nederlandse fotografen die genomineerd zijn:

Jasper Doest, Professional Natural World & Wildlife categorie

Jasper Doest is een Nederlandse fotograaf die visuele verhalen maakt over niet-menselijke levens. De juryleden waren erg onder de indruk van zijn werk en het vermogen om ons inzage te geven in de dierenwereld. Met de titel Meet Bob, brengt Jasper een geredde Caribische flamingo van het Nederlandse eiland Curaçao in beeld.

Doest, die de serie beschrijft, zegt: "Bob's leven nam een dramatische wending toen hij in een raam van een hotel vloog en hierbij bewusteloos sloeg.”

Bob werd verzorgd door Odette Doest, een plaatselijke dierenarts die ook een revalidatiecentrum voor dierenwelzijn en natuurbehoud beheert - de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben (FDOC). De FDOC geeft de plaatselijke bevolking voorlichting over het belang van het beschermen van dieren die in het wild leven. Door het ongeluk kon Bob niet worden vrijgelaten, in plaats daarvan werd hij ambassadeur voor de FDOC. Jasper Doest is daarnaast een Senior Fellow van de International League of Conservation Photographers en een ambassadeur van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds. Hij geeft regelmatig lezingen over fotografie, conservatie en wereldwijde duurzaamheid.

Marinka Masséus, Professional Creative categorie

De in Amsterdam wonende kunstenares Marinka Masséus staat op de shortlist voor haar prachtige serie: Chosen [not] to be. Het werk van Masséus draait om mensen en de plek die zij binnen de samenleving innemen. Haar foto’s zijn wereldwijd in de media gepubliceerd.

De serie van Marinka heeft als doel een discussie op gang te brengen omtrent vooroordelen over mensen met het syndroom van Down. Bovendien maakt haar serie deel uit van een internationaal project; Radical Beauty, dat mensen met het Down Syndroom een plaats in de beeldende kunst wil geven. Ze maakte deze serie na het lezen van het boek Zwartboek - een verzameling aan ervaringen van mensen met het syndroom van Down.

Masséus over haar werk: "De jonge vrouwen met wie ik heb samengewerkt, hadden een sterke wil om te slagen en om zichzelf te bewijzen. Het moet voor hen frustrerend zijn om de hele tijd te worden onderschat. ‘Chosen [not] to be’ reflecteert op de barrières die ze tegenkomen binnen de samenleving.”

Hieronder is de volledige lijst van genomineerde fotografen in de segmenten Professional te vinden.

PROFESSIONAL-CATEGORIEËN
Binnen de tien categorieën zijn de beste projecten van tien fotografen genomineerd:

Architecture

David Behar, Verenigde Staten
Dimitri Bogachuk, Oekraïne
Peter Franck, Duitsland
Michael Najjar, Duitsland
Daniel Ochoa de Olza, Spanje
Felicia Simion, Roemenië
Tuomas Uusheimo, Finland
Stephan Zirwes, Duitsland

Brief 

Toby Binder, Duitsland
Rebecca Fertinel, België
Kacey Jeffers, Saint Kitts en Nevis
Alice Mann, Zuid-Afrika
Christina Stohn, German
Edward Thompson, Groot-Brittannië
Zhipeng Zhu, China (Vasteland)

Creative

Djeneba Aduayom, Frankrijk
Allan Dransfield, Groot-Brittannië
Pol Kurucz, Frankrijk
Marinka Masséus, Nederland
Leah Schretenthaler, Verenigde Staten

Discovery

Karina Bikbulatova, Rusland
Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italië
Boyuan Zhang, China (Vasteland)

Documentary 

Federico Borella, Italië
Mustafa Hassona, Palestina
Andrew Kelly, Australië
Kyung-Hoon Kim, Zuid-Korea
Hashem Shakeri, Iran
Brent Stirton, Zuid-Afrika

Landscape

Imma Barrera, Verenigde Staten
Kieran Dodds, Groot-Brittannië
Catherine Hyland, Groot-Brittannië
Marco Kesseler, Groot-Brittannië
Yan Wang Preston, Groot-Brittannië

Natural World and Wildlife

Jasper Doest, Nederland
Liang Fu, China (Vasteland)
Maela Ohana, Frankrijk
Alain Schroeder, België
Christian Vizl, Mexico

Portraiture 

Scarlett Coten, Frankrijk
Massimo Giovannini, Italië
Álvaro Laiz, Spanje
Marta Moreiras, Spanje
Laetitia Vançon, Frankrijk
Sadegh Zabbah, Iran

Sport

Alain Schroeder, België
Chris Donovan, Canada
Sigurd Fandango, Noorwegen
Filippo Gobbato, Italië
Alessandro Grassani, Italië
Trent Mitchell, Australië
Thomas Nielsen, Denemarken
Jaime Otoniel Perez Munevar, Colombia
Kohei Ueno, Japan

Still Life

Peter M. Madsen, Denemarken
Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Frankrijk
Kui Su, China (Vasteland)
Cletus Nelson Nwadike, Zweden
Yiming Zhang, China (Vasteland)
Stefanie Dollhopf, Duitsland

Over de World Photography Organisation

De World Photography Organisation is een platform voor fotografie binnen 180 landen. De organisatie streeft ernaar om het debat omtrent fotografie op een hoger niveau te brengen door de beste beelden en fotografen ter wereld uit te lichten. De World Photography Organisation organiseert het hele jaar door een breed scala aan evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards en PHOTOFAIRZ. Bezoek www.worldphoto.org voor meer informatie. 

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 77 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2018. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net