Volg Sony Nederland

Twee Nederlandse fotografen genomineerd voor Sony World Photography Awards 2017

Persbericht   •   feb 28, 2017 08:30 CET

Twee Nederlandse fotografen genomineerd voor Sony World Photography Awards 2017


 • De awards van 2017 trokken meer dan 227.000 inzendingen uit 183 landen
 • Fotografen maken kans op digitale fotoapparatuur van Sony en een geldprijs
 • De winnaars van de categorie Open worden bekendgemaakt op 28 maart, de algemene winnaar op 20 april
 • Acht Nederlandse fotografen haalden ook de top 50 in hun categorie


Badhoevedorp, dinsdag 28 februari 2017 – De juryleden van de 2017 Sony World Photography Awards hebben vandaag bekend gemaakt dat twee Nederlandse fotografen tot de shortlist van de tien beste fotografen behoren voor de Open categorie.


Eugene Kitsios
werd twee keer genomineerd in de categorie Open Wildlife, terwijl Gijs van den Berg op de shortlist werd gezet in de categorie Open Still life. De Cubaanse fotograaf Anisleidy Martínez Fonseca, die ook een Nederlandse nationaliteit heeft en momenteel in Amsterdam woont, werd ook genomineerd in de categorie Portraits.

Meer dan 227.000 beelden uit 183 landen werden ingezonden voor de Sony World Photography Awards 2017. De genomineerden voor de wedstrijden Professional, Open, Youth en Student Focus worden allemaal vandaag aangekondigd.


Genomineerde Nederlandse fotografen

Eugene Kitsios, categorie Open Wildlife.

Eugene is een Nederlandse fotograaf en staat op de shortlist in de categorie Wildlife voor zijn beelden "Hunting Dolphins" en "Eye to eye". Eugene werd ook in de categorie Wildlife geprezen met zijn foto "Serenity". "Hunting Dolphins" is een onderwatershot van een groep dolfijnen in de Atlantische Oceaan. De foto werd genomen in Bimini, de Bahamas. "Eye to eye" is een boeiend portret van een Jan-van-gent, de grootste zeevogel van de Noord-Atlantische Oceaan. Deze foto werd genomen aan de kust van Schotland in maart 2016.

Over zijn passie voor fotografie heeft Eugene het volgende te vertellen: "Ik ben het sterkst geboeid door natuur- en wildfotografie en ik geniet ervan om wilde dieren in hun natuurlijke habitat te fotograferen. Genomineerd worden voor de Sony World Photography Awards is één van de hoogtepunten van mijn carrière in fotografie. Natuurlijk heb ik het werk van de vorige finalisten en winnaars bekeken en ik vind het een hele eer om op de shortlist van dit jaar te staan."


Gijs van den Berg, categorie Open Still life

Gijs, een fotograaf uit Amsterdam werd genomineerd voor zijn foto "Souvenirs From The Sun - Shark". De foto is afkomstig van een serie klassieke vakantiefoto's. Het beeld maakte indruk op de jury vanwege zijn originaliteit.

Gijs over de foto: "De foto werd genomen in Tenerife. De plaats staat bekend om haar zonnige stranden, maar als je verder weg rijdt van de kust, kom je een ongerepte natuur en fantastische landschappen tegen. Ik heb besloten om ze allebei in één opname vast te leggen. Voor deze foto zijn we om 4 uur 's morgens opgestaan om het vroege ochtendlicht te vatten. We gingen helemaal naar de top van de 'Teide'; een oude vulkaan in het hart van het eiland." Over zijn nominatie vertelt Gijs het volgende: "Ik voel me enorm vereerd om genomineerd te worden voor deze wedstrijd. De timing is ook perfect, aangezien ik een samenvatting aan het maken ben van alle projecten waaraan ik de voorbije 5 jaar heb gewerkt tijdens mijn vakantie. Het heet 'Souvenirs From The Sun'. Deze nominatie motiveert me om fotoseries te blijven maken op vakantie."


Anisleidy Martínez Fonseca (Cubaanse nationaliteit), categorie Open Portraits

Anisleidy's foto, 'Present and past', is een charmant portret van de grootmoeder van de fotograaf, in haar appartement in Cuba.

Anisleidy licht haar foto toe: "Carmen Sajeras is een 85 jaar oude dame die in Cuba is geboren en uit een Spaans geëmigreerd gezin komt. Hoewel ze zich 100 procent Cubaans voelt, denkt ze nog steeds met heimwee terug aan de tijd vóór de Revolutie en beeldt ze zich in hoe haar familie vroeger in Spanje leefde. Deze foto werd genomen in 2016, in Matanzas, Cuba." Carmen over haar nominatie: "Op de shortlist staan is fantastisch. Het kwam als een verrassing en het is een hele eer."


Prijzen en tentoonstelling

De fotografen strijden om hun categorie en om de titel van Sony World Photography Award Photographer of the Year te winnen.

De winnaars worden bekend gemaakt op donderdag 20 april. Tot de prijzen behoren digitale fotoapparatuur van Sony, een reis naar de prijsuitreiking in Londen en 25.000 dollar.

Het werk van de genomineerde fotografen zal ook worden getoond op de Sony World Photography Awards Tentoonstelling in Londen vanaf 21 april tot 7 mei 2017.


Verdere aanbevelingen

De juryleden van de Sony World Photography Awards bevolen ook acht Nederlandse fotografen aan in de Open-wedstrijd. De fotografen die de top 50 van de wereld hebben behaald voor hun foto’s zijn de volgende:

 • Dirk Bakker (Amsterdam), Architecture
 • Max van Son (Amsterdam), Architecture
 • Will Verheesen (Roggel), Architecture
 • Eli Dijkers (Rotterdam), Motion
 • Rob L. Roos (Kampen), Motion
 • Ewa Cwikla (Anna Paulowna), Portraits
 • Marco ter Beek (Almere), Portraits
 • Nadine van Asbeck (New York), Portraits


De Sony World Photography Awards

Het evenement Sony World Photography Awards viert in 2017 haar 10e verjaardag en een decenniumlange samenwerking met Sony.

Elk jaar erkennen en belonen de juryleden de allerbeste beelden die ingezonden voor een van de vier wedstrijden; Professional, Open, Youth en Student Focus.

Alle vier de wedstrijden worden anoniem gejureerd door internationaal gerenommeerde vakspecialisten, zorgvuldig gekozen door de World Photography Organisation. Voor een volledige lijst van de juryleden van 2017 klikt u hier.

De genomineerde beelden van alle wedstrijden zijn beschikbaar voor publicatie via worldphoto.org/press

 • Er werden 227.596 beelden ingezonden voor alle wedstrijden van de Sony World Photography Awards 2017
 • Wedstrijd Professional: 110.270 inzendingen
 • Wedstrijd Open: 105.692 inzendingen
 • Youth: 11.634 inzendingen


Belangrijke data Sony World Photography Awards

 • 28 maart 2017 – Aankondiging winnaars Open en National Award
 • 20 april 2017 – Aankondiging Photographer of the Year en winnaars categorie Professional en Open. Youth en Student Focus Photographers of the Year worden aangekondigd tijdens een ceremonie in Londen
 • 21 april - 7 mei 2017 – Sony World Photography Awards en Martin Parr - Tentoonstelling in Somerset House, Londen

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net

Bestanden in de bijlage

PDF-document