Volg Sony Nederland

Sony’s 100mm STF-lens brengt licht nu de donkerste dag van het jaar nadert

Persbericht   •   dec 14, 2017 09:00 CET

Portretfotograaf Marco ter Beek legt bokeh-effecten vast van complexe lichtbronnen door gebruik te maken van Sony’s SEL100F28GM-lens

21 december is de kortste en donkerste dag van het jaar. Deze dag staat de zon op haar laagste punt aan de zuidelijke hemel. Voor fotografen is deze periode het ideale moment om creatief met daglicht aan de slag te gaan. Zowel voor kunstlicht als voor de helderheid van het natuurlijke seizoenslicht. Om dit moment te vieren daagde Sony de volgende Europese portretfotografen uit het winterlicht achterna te gaan en beelden vast leggen met de SEL100F28GM:

 • Marco Ter Beek - Nederland
 • Bertrand Bernager - Frankrijk
 • Samuel Aranda - Spanje
 • Robert Maschke - Duitsland
 • Josef Bollwein - Oostenrijk
 • Lærke Posselt - Denemarken
 • Alin Popescu - Roemenië
 • Jan Tichy - Tsjechië
 • Petar Sabol - Kroatië

Om gloeiend licht goed tot zijn recht te laten komen biedt een onscherpe achtergrond meer zachtheid. Het SEL100F28GM objectief van Sony biedt fotografen de mogelijkheid om dit soort beelden eenvoudig vast te leggen. De Smooth Trans Focus-optica van de lens produceert een hoge resolutie en schitterend bokeh. Ongeacht in welke lichtsituatie de foto gemaakt wordt.

Dankzij de fraaie ondiepe scherptediepte en het 11-bladige diafragma van de lens blijft de voorgrond scherp. In combinatie met het optische apodisatie-element worden lichtelementen omgezet in vloeiende cirkels. Van kerstverlichting en de sterren over de stadsskylines tot de verlichting van straten en winkeletalages, elke lichtbron zal uitstekend worden vastgelegd. Zo kan zelfs de achtergrond een fascinerend onderdeel worden van de foto.

Om fotografen te helpen deelt Marco ter Beek zijn tips om zelf ook prachtige foto’s te maken tijdens de wintermaanden:

 • Een mooie bokeh effect (mooie ondiepe scherptediepte) kan worden gegenereerd door een groot diafragma te gebruiken. Dit doe je door het diafragmagetal (f-waarde genoemd) van je lens zo laag mogelijk te zetten. Oftewel een f-waarde van 1.8 geeft een sterker bokeh effect dan een f-waarde van 5.6.Om het onderwerp van de foto duidelijk naar voren te laten komen is het belangrijk deze scherp te houden en de omgeving relatief wazig (bokeh-effect). Bij een groter diafragma wordt alles dat afwijkt van het scherptepunt wazig. Hoe verder de objecten van dit punt afstaan, des te waziger het wordt. Bij het maken van mijn foto heb ik de voorste kerstverlichting ongeveer 4 meter van de modellen gehangen. De achterste kerstverlichting heb ik maar een meter of anderhalf van de modellen afgehangen. Op deze wijze voorkom je een ‘platte’ foto.
 • Kleinere lichtbronnen breng je duidelijker in beeld door de sluitertijd langer te maken. Hierdoor wordt de sensor langer blootgesteld aan dit licht. De combinatie van een lage f-waarde en een langere sluitertijd zorgt voor de mooie ronde vorm die zichtbaar is in de foto. Normaal gesproken zou er een statief gebruikt moeten worden. De Sony a7RIII (ILCE-7RM3) heeft echter een ingebouwde beeldstabilisatie over vijf assen waardoor een statief geen pré meer is. In dit geval is er wel een statief gebruikt aangezien met een langere sluitertijd van vijf seconden is gewerkt.
 • De modellen scherp in beeld krijgen was een lastig onderdeel. Er werd namelijk gebruik gemaakt van een langere sluitertijd. Om dit voor elkaar te krijgen was het belangrijk in een zeer donkere ruimte te werken. Zodoende werd bij het openen van de sluiter alleen het licht van de lampjes geregistreerd door de sensor. Om vervolgens de modellen nog in beeld te krijgen heb ik - zoals dat zo mooi heet - geflitst op het tweede gordijn. Oftewel, wanneer de sluiter weer ging sluiten werd er nog even snel geflitst waardoor de modellen in beeld kwamen.
 • Op één van de foto’s zie je mooie lichtstralen om de modellen heen bewegen. In werkelijkheid is dit mijn assistent met zwarte kleding aan die met kerstbelichting om de modellen heen rent. Om de kerstbelichting duidelijk uitgelicht te krijgen heb ik de sluitertijd op 5 seconden gezet. Dankzij de zwarte kleding werd mijn assistent niet vastgelegd op de foto. Vervolgens is er weer gebruik gemaakt van het ‘flitsen op het tweede gordijn’ om de modellen in beeld te krijgen.
 • Over Sony Corporation

  Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net