Volg Sony Nederland

Sony maakt winnaars bekend categorieën ‘Open’ en ‘Youth’ van de Sony World Photography Awards 2016

Persbericht   •   mar 29, 2016 10:00 CEST

 • Geselecteerd uit 230.103 inzendingen uit meer dan 180 landen
 • Beste single shots in 10 ‘Open’ en 3 ‘Youth’ categorieën
 • Overall ‘Open’ en ‘Youth’ Photographer of the Year, aangekondigd op 21 april
 • De winnende foto’s worden tentoongesteld in het Somerset House, te Londen van 22 april tot 8 mei
 • De foto’s zijn beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org

Badhoevedorp, 29 maart 2016 - De World Photography Organisation kondigt vandaag de winnaars aan van de Open- en Youth-wedstrijden. In totaal werden er voor de drie wedstrijden van de Awards ‘Professional’, ‘Open’ en ‘Youth’ een record aantal foto’s van 230.103 uit 186 landen ingezonden. De tien ‘Open’- en drie ‘Youth’-winnaars werden geselecteerd uit 103.005 inzendingen. Elke winnende foto werd gekozen als de beste single shot in zijn categorie en werd beoordeeld door een panel van experts.

Fotografen van alle niveaus konden deelnemen aan de tien ‘Open’-categorieën. Bij de drie ‘Youth’-categorieën streden jonge fotografen van twaalf tot negentien jaar oud tegen elkaar. De onderlinge concurrentie waarmee de dertien winnaars moesten afrekenen was groot. Veel van de winnaars zijn liefhebbers van fotografie, maar geen professionele fotografen. De winnaars komen van overal ter wereld en de jongste winnaar is twaalf jaar.

De winnaars van de ‘Open’- en ‘Youth’-wedstrijd zijn:

OPEN WEDSTRIJD

 • Architectuur - Filip Wolak, Polen
 • Kunst & cultuur - Swee Choo Oh, Maleisië
 • ‘Enhanced’- Pedro Díaz Molins, Spanje
 • ‘Low Light’ - Kei Nomiyama, Japan
 • Natuur & dier- Michaela Šmídová, Tsjechië
 • Panorama - Markus van Hauten, Duitsland
 • Mensen - Alexandre Meneghini, Brazilië
 • Glimlach - Alex Ingle, Schotland
 • ‘Split Second’ - Chaiyot Chanyam, Thailand
 • Reizen - Andrej Tarfila, Slovenië

YOUTH WEDSTRIJD

 • Cultuur - Sepehr Jamshidi Fard, Iran (zeventien jaar)
 • Milieu - Anais Stupka, Italië (twaalf jaar)
 • Portretten - Sam Delaware, Verenigde Staten (achttien jaar)

Elke categoriewinnaar ontvangt de nieuwste systeemcamera van Sony. Tevens zal zijn/haar foto tentoongesteld worden op de 2016 Sony World Photography Awards-tentoonstelling in het Londense Somerset House van 22 april tot 8 mei. Alle winnende foto’s worden gepubliceerd in de 2016 editie van het Sony World Photography Awards-boek.

De winnaars strijden op het gala van de Sony World Photography Awards om de titel van ‘Overall Open Photographer of the Year’ of ‘Overall Youth Photographer of the Year’. Dit gala vindt plaats op 21 april in Londen. De winnaars vliegen allemaal naar Londen om hun prijs in ontvangst te nemen en de Open Photographer of the Year wint $5.000 (USD). De winnaars van de ‘Professional’-wedstrijd van de Awards en de ‘Overall Professional Photographer of the Year’ worden eveneens aangekondigd op 21 april.

Jael Marschner, voorzitter van de ‘Open’-wedstrijd en voormalig beeldredacteur voor Time Out London / Sunday Times Travel, benadrukt: “Fotografie is een tweeledig talent. Het is een combinatie van kunst en technische vaardigheid en met de technologische vooruitgang is het voor iedereen toegankelijk. Als voorzitter van de ‘Open’-wedstrijd had ik het genoegen om deel te nemen aan de selectie uit een breed scala aan foto’s. De categorieën in de ‘Open’-wedstrijd stonden verschillende onderwerpen toe, met een breed scala aan fotografeerstijlen en –technieken. De fotografie was van een uitzonderlijke kwaliteit en ik vond het lastig om mijn favoriete foto’s eruit te kiezen. Hopelijk geniet het publiek evenveel van het werk van de winnaars als ik.”

Scott Gray, CEO, World Photography Organisation voegt hieraan toe: “Fotografen koesteren en ondersteunen vormt het hart van de Sony World Photography Awards. Nergens is dit duidelijker dan in de ‘Open’ en ‘Youth’-wedstrijden die ieder gericht zijn op de identificatie en promotie van fotografieliefhebbers.”

----------

Voor interviews en meer informatie kunt U contact opnemen met:

Jill Cotton, PR Director / Kristine Bjørge, PR Manager

press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043

De foto’s op de shortlist kunnen gedownload worden op press.worldphoto.org 

Voor sociale media: gebruik #SWPA en tag @WorldPhotoOrg

INFORMATIE VOOR REDACTEURS

 • Voor de Sony World Photography Awards 2016 werden in totaal 230.103 foto’s ingezonden:

127.098 inzendingen voor de categorie ‘Professional’, 95.541 inzendingen voor de categorie ‘Open’, en 7464 inzendingen voor de categorie ‘Youth’

 • 173.444 foto’s werden ingezonden voor de awards in 2015
 • Totaal aantal inzendingen sinds de start in 2007: 1.097.012

Agenda Sony World Photography Awards

 • 21 april: bekendmaking 'Professional'/'Open'/'Student'/'Youth' Photographers of the Year en winnaars categorie 'Professional

Over de World Photography Organisation

De World Photography Organisation is een instituut waar fotografie als kunst wordt erkend. De World Photography Organisation werkt samen met professionele fotografen, amateurfotografen en fotografiestudenten en biedt een mondiaal platform voor de volledige fotografiesector. Hiermee wil de organisatie de discussie over het betreffende onderwerp naar een hoger niveau te brengen en tevens de bekendheid en waardering van deze kunstvorm te vergroten. De World Photography Organisation organiseert diverse openbare evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, 's werelds grootste fotografiewedstrijd, het World Photography Organisation Student Focus Programme, dat de volgende generatie fotografen inspireert, Photo Shanghai, de belangrijkste kunstbeurs gewijd aan fotografie in de regio Azië/Stille Oceaan, en Photo San Francisco, de nieuwe Amerikaanse internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. Meer informatie vindt u op www.worldphoto.org

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net