Volg Sony Nederland

Sony lanceert de FX6 full-frame professionele videocamera en breidt daarmee haar Cinema Line uit.

Persbericht   •   nov 17, 2020 16:19 CET

FX6 combineert het beste van de toonaangevende digitale bioscooptechnologie van Sony met geavanceerde beeldfuncties van ALPHA™ spiegelloze camera’s

FX6 product highlights:

• 4K 10,2 megapixel full-frame CMOS Exmor R ™ -sensor met achterverlichting

• Compact en lichtgewicht bodyontwerp voor opnamen onderweg

• Ultrahoge gevoeligheid met ISO uitbreidbaar tot 409.600 voor omstandigheden met zeer weinig licht

• 15+ stops dynamisch bereik

• S-CinetoneTM-lookprofiel, ook gebruikt in FX9 en geïnspireerd door VENICE colorimetry

• BIONZ XR ™ - beeldverwerkingsprocessor, voor het eerst gebruikt in Alpha 7S III

• Snelle hybride Auto Focus, ook gebruikt in Alpha-camera's en FX9

• Opnemen tot 4K 120p / HD 240p, 10 bit 4: 2: 2 kleurdiepte in full-frame

• Ondersteuning voor maximaal 12G-SDI en 4K bij maximaal 60p 16-bits SDI RAW-uitvoer

• Compatibel met meer dan 50 lenzen met E-bevestiging

Sony heeft vandaag officieel de FX6-camera (model ILME-FX6V) aangekondigd, de nieuwste toevoeging aan Sony's Cinema Line, een serie producten die de expertise van het bedrijf op het gebied van beeldtechnologie naar een breed scala van filmmakers en contentmakers brengt.

De Cinema Line van Sony, die ook de VENICE- en FX9-camera's omvat, levert een felbegeerde filmische look die voortkomt uit uitgebreide ervaring in digitale cinemaproductie, evenals verbeterde bedienbaarheid dankzij een innovatief behuizingsontwerp, uitgebreide duurzaamheid en intuïtieve personalisatiemogelijkheden.

Als onderdeel van de Cinema Line bevat de geheel nieuwe FX6 de kerntechnologieën van Sony op het gebied van beeldsensor, verwerkingsprocessor en AF (autofocus). FX6 is compatibel met het brede scala aan Sony-lenzen met E-bevestiging voor creatieve flexibiliteit.

"De nieuwe FX6 is het nieuwste voorbeeld van Sony's streven om continu de grenzen van beeldtechnologie te verleggen op basis van de behoeften van onze klanten", aldus Yann Salmon Legagneur, directeur Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe. "Met de ontwikkeling van onze Cinema Line zijn we toegewijd om de buitengewone vaardigheden en het talent van de hedendaagse makers en cinematografen mogelijk te maken. De FX6 maakt gebruik van de technologie van Sony's toonaangevende VENICE-bioscoopcamera en combineert deze met het beste van Sony's innovatieve Alpha spiegelloze cameratechnologie."

Full-frame filmische beeldkwaliteit

De nieuwe camera is voorzien van een 10,2 MPii full-frame Exmor R ™ CMOS-sensor met achtergrondverlichting die een 15+ stops breed dynamisch bereikiii levert met een hoge gevoeligheid en weinig ruis. De basisgevoeligheid van de FX6 is ISO 800 met een verbeterde gevoeligheidsinstelling van ISO 12.800iv - uitbreidbaar tot 409.600v - voor opnamen bij weinig en zeer weinig licht. De camera kan opnemen in XAVC All Intra 4: 2: 2 10-bits diepte met verbluffende beeldkwaliteit in DCI 4K (4096 x 2160 - tot 60p), QFHD 4K (3840 x 2160 - tot 120p) en FHD (1920x1080 - tot 240p) voor ongelooflijk gedetailleerde slow motion. Als er handigere bestandsgroottes nodig zijn, kan FX6 opnemen in XAVC Long GOP 4: 2: 0 8-bit QFHD 4K (3840 x 2160 - tot 120pvi) en 4: 2: 2 10-bit FHD (1920x1080 - tot 240p ). FX6 bevat ook een BIONZ XR ™ -beeldverwerkingsengine, die voor het eerst werd gebruikt in de nieuwe Sony Alpha 7S III-camera, die tot vier keer snellere verwerkingsprestaties levert in vergelijking met de FS5 II.

FX6 is ontwikkeld met dezelfde expertise als Sony’s welbekende bioscoopcamera VENICE en biedt geavanceerde filmische kleurreproductie, waaronder S-CinetoneTM voor een rijkere tonale reproductie direct uit de doos, evenals S-Log3, S-Gamut3 en S-Gamut3 voor flexibiliteit in post-productie. De filmische kleurreproductie van FX6 is geoptimaliseerd voor premiumtoepassingen door het maximale dynamische bereik van de sensor vast te leggen en creatieve vrijheid te bieden. Door gebruik te maken van de kleurreproductie van VENICE, stelt FX6 producties ook in staat om gemakkelijk beeldmateriaal te matchen met andere camera's in de Cinema Line.

Geavanceerde videofuncties

De FX6 maakt gebruik van de indrukwekkende AF-functies van Sony Alpha en biedt snelle hybride AF door een combinatie van 627-puntsvii AF met brandpuntsvlak-fasedetectie en geavanceerde gezichtsherkenning en real-time AF in hoge framesnelheden met continue AF, zodat camerabedieners moeiteloos en nauwkeurig snel bewegende onderwerpen kunnen volgen in slow motion zonder de focus te verliezen. Snelle hybride autofocus werkt met meer dan 50 native lenzen met E-bevestiging en zelfs met 4K 120p.viii De camera kan ook tot vijf keer slow motion opnemen met 4K (QFHD) 120fps.

De nieuwe FX6 biedt ook interne elektronische variabele ND-filters voor eenvoudige en naadloze controle over de filterdichtheid van de camera. Gebruikers kunnen variabele ND instellen op auto of de filterdichtheid handmatig aanpassen in vloeiende stappen van 1/4 tot 1/128 voor perfect belichte beelden zonder de scherptediepte of sluiterhoek te beïnvloeden, zelfs tijdens veranderende lichtomstandigheden. In combinatie met de ultrahoge gevoeligheid van de camera biedt de elektronisch variabele ND-filter gebruikers uitstekende creatieve controle in bijna elke opnameomgeving.

Gemaakt voor Content Creators die veel onderweg zijn

Uitstekende mobiliteit en bedienbaarheid

Gebouwd met een duurzaam chassis van magnesiumlegering, is slechts 4,6 inch x 6 inch x 4,5 inch (116 mm x 153 mm x 114 mm) groot en weegt slechts 1,96 pond (0,89 kg). De FX6 heeft een compact en lichtgewicht ontwerp waardoor gebruikers het gemakkelijk kunnen vastgrijpen en fotograferen wanneer ze maar willen. De nieuwe camera heeft een warmte afvoerende structuur om de componenten van de camera binnen hun normale werkingsbereik te houden en oververhitting te voorkomen, zelfs tijdens langere opnametijden. FX6 heeft ook een modulair ontwerp waardoor gebruikers gemakkelijk accessoires kunnen koppelen, zoals handvatten en viewfinders, of de camera kunnen bevestigen aan andere mechanismen, zoals gimbals en drones.

De 3,5-inch LCD-zoeker van de FX6 kan op meerdere locaties van de camerabehuizing worden bevestigd voor extra vrijheid en eenvoudige menubediening met aanraakbediening. Met behulp van een snel toegangscontrolemenu voor veelgebruikte functies, kunnen camerabedieners de belangrijkste instellingen met een enkele aanraking wijzigen - inclusief codec, scanmodus van de camera, fotoformaat en frequentie, basis-ISO en gevoeligheid, opnamemodus en audioniveaus.

Betrouwbaarheid op professioneel niveau

In lijn met professionele workflows, bevat FX6 een 12G-SDI-uitgang die ook 16-bit RAW, HDMI-uitgangen, tijdcode in / uit, ingebouwde Wi-Fi en vierkanaals audio-opname ondersteunt (via XLR-interface, multi-interface shoe en ingebouwde stereomicrofoon). De nieuwe camera heeft naast SDXC UHS-II / UHS-I-kaarten ook twee mediasleuven die compatibel zijn met CFexpress Type A-kaartenix voor een hogere totale capaciteit en hogere lees- en schrijfsnelheden.

Bovendien maakt Sony's Catalyst Browse/Preparex-software snelle en eenvoudige bewerking mogelijk. Gebruikers kunnen FX6's metadata voor beeldstabilisatie importeren in Catalyst Browse / Prepare om handheld-beelden om te zetten in ongelooflijk vloeiende en stabiele beelden. FX6 heeft ook een speciale Clip Flag-knop om eenvoudig favoriet beelden te filteren en te lokaliseren met Catalyst Browse / Prepare. Deze software geeft ook metadata aan wanneer de FX6 wordt gedraaid of in zijn normale positie staat, waardoor het niet nodig is om de beelden van tevoren te roteren. FX6 is ook aansluitend met Sony's Content Browser Mobile App om de focus, iris en zoom eenvoudig op afstand te bewaken en te bedienenxi.

Over Cinema Line

Cinema Line is een serie professionele camera's met een filmische uitstraling, voortgekomen uit Sony's lange ervaring in digitale bioscoopproductie, en verbeterde bedienbaarheid en betrouwbaarheid die reageren op de grote verscheidenheid van hoge eisen van videomakers.

Cinema Line omvat de digitale bioscoopcamera VENICE, die veel wordt geprezen in de film- en episodische productie-industrie, en de professionele camera FX9, die populair is voor documentaire en dramaproductie. Met de nieuwe FX6 biedt Sony veelzijdige creatieve tools voor alle soorten visuele verhalenvertellers.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe FX6 full-frame Cinema Line-camera vanaf beschikbaar in december 2020 en zal voor ongeveer €6655 EURO worden verkocht bij verschillende geautoriseerde Sony-dealers.

Exclusieve verhalen over Cinema Line, FX6 en andere beeldvormingsproducten van Sony zijn te vinden op www.sonycine.com en www.alphauniverse.com. Deze platforms zijn ontworpen om fans van Sony's technologie informatie en inspiratie te bieden voor het maken van content en fotografie.

Ga voor gedetailleerde productinformatie naar: https://www.sony.nl/electronics/professionele-videocameras/ilme-fx6

Een product video kan hier bekeken worden.

Notities: 

iVoor S-Log3. Sony test.

ii 12.1 megapixel totaal

iiiVoor S-Log3. Sony test.

iv bij het maken van opnamen in S-Log3

vbij het maken van opnamen in de modus SDR / HDR

vi 10% afbeelding bijsnijden

viiMaximale AF-punten en gebiedsdekking. Dit is afhankelijk van de opnamemodi.

viiiEr zijn enkele beperkingen met betrekking tot de beschikbaarheid van de framesnelheden en systeemfrequenties voor AF.

ix CFexpress Type A-kaarten zijn nodig voor XAVC-I QFHD 100 / 120fps en XAVC-I FHD 150/180/200 / 240fps.

x Catalyst-versie 2020.1 is vereist

xi Compatibele camera's, afstandsbedieningen, smartphone en applicaties zijn vereist

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een creatief entertainmentbedrijf met een duurzame technologische basis. Van game- en netwerkservices tot muziek, films, elektronica, semiconductors en financiële diensten - het doel van Sony is om de wereld te verrijken met emotie via creativiteit en technologie. Voor meer informatie, bezoek: http://www.sony.net