Volg Sony Nederland

Sony camera's leggen beelden vast van een zeldzaam fenomeen: de supermaan

Persbericht   •   okt 17, 2016 09:00 CEST

Fotograaf Albert Dros creëert een fotoserie van de eerste supermaan van het jaar met Sony G Master objectieven

In de ochtend van 16 oktober heeft Albert Dros de supermaan geregistreerd in het Noord-Hollandse landschap van Schemerhorn.

De volle supermaan is een zeldzaam astronomisch verschijnsel: in 2016 laat ze zich drie keer zien, maar normaal gebeurt dit slechts eens in de een of twee jaar, wanneer de volle maan samenvalt met het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat.

Deze gedetailleerde beelden zijn gemaakt met de Sony’s G Master telelens en een Sony α7R II camera.

Sony ambassadeur Albert Dros legde de supermaan in een reeks foto's vast in de Noord-Hollandse plaats Schemerhorn. De foto’s laten de enorme maan zien op deze heldere herfstochtend. Op de beelden zijn de typisch Hollandse windmolens en koeien te zien.

Machiel Frijters, Marketing Head Sony Benelux, zegt: “Je krijgt niet vaak de gelegenheid om dit soort beelden vast te leggen. Tijdens zo'n zeldzaam moment kan het heel moeilijk zijn om exact de juiste foto te nemen – niet alleen omdat de locatie en het weer een rol spelen, maar ook omdat je de juiste apparatuur tot je beschikking moet hebben. Zoals deze serie laat zien, biedt de hoge resolutie van Sony’s G Master objectieven exact wat een fotograaf op zo'n moment nodig heeft.”

De supermaan van deze maand is de eerste van dit jaar. Fotografen hoeven deze keer niet lang te wachten op hun volgende kans: op 14 november en 14 december staat er opnieuw een supermaan aan de hemel. Albert Dros heeft enkele slimme tips voor wie de supermaan zelf wil vastleggen:

1.Mocht de maan gefotografeerd worden met een object op de voorgrond, dan is het belangrijk om de tijd van opkomst van de maan, de hoek, de hoogte en de afstand tot het object mee te nemen in de keuze van het shot. Neem een grote afstand (meer dan 1 km) als het de bedoeling is dat de maan relatief groot is in verhouding tot het object op de voorgrond.

2.Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te bewegen. De maan komt niet in een rechte lijn op, het is dus belangrijk dat er ruimte is om van links naar rechts te bewegen. Zelf als het shot goed gepland is, is het nodig om de compositie aan te passen aan de manier waarop de maan opkomt.

3.Een volle maan is erg fel. Zelfs met een lange lens zonder statief kan de maan goed vastgelegd worden, ook als er geen image stabilisator in de camera zit. Met een Sony in body image stabilisator wordt het resultaat wel beter.

4.De Sony’s full frame high resolutie camera’s zijn zeer geschikt om de supermaan mee vast te leggen, maar een tip is om ook een APS-c format camera, zoals de A6300, mee te nemen. De APS-C heeft namelijk een crop van 1.5. Als er een lens, als de 70-200 of de 70-300, op de A6300 wordt gebruikt, gaat de maximum range van de A6300 van 300mm naar 450 mm. Dat is dus 50 procent meer range terwijl het maar een kleine body is om te dragen. De autofocus mogelijkheden van de A63000 kunnen ook goed gebruikt worden.

5.Een volle maan is niet per se op zijn best als het daadwerkelijk ‘vol is’. Een maan komt elke dag op een ander tijdstip op. Het probleem is het licht. De opkomst van de maan wordt het best vastgelegd wanneer de zon net onder is, omdat er net genoeg licht is om de maan vast te leggen in combinatie met bijvoorbeeld een object. Als het donker is, is het contrast namelijk erg groot doordat de maan zo fel schijnt. Vanwege het licht is de beste dag om de maan te fotograferen meestal de dag voor volle maan. Nog een tip is om de ondergang van de maan vast te leggen in de ochtend.

Zes interessante weetjes over de supermaan:

1.Een supermaan doet zich voor wanneer de volle of nieuwe maan zich tijdens haar elliptische baan het dichtst bij de aarde bevindt. Ze kan dan 7% groter en 30% helderder ogen dan een normale volle maan

2.Pas in 1979 gaf de astroloog Richard Nolle dit verschijnsel de naam "supermaan". Hij definieerde de supermaan als "een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens haar dichtste (of binnen 90% van haar dichtste) nadering tot de aarde in een gegeven baan"

3.Om het voorvoegsel "super" te verdienen, moet de maan zich op maximaal 363.711 km van de aarde bevinden. Dit gebeurt normaal slechts eens in de 14 maanden. In 2017 staat er geen enkele supermaan op de agenda

4.De supermaan bevindt zich dichter bij de aarde dan normaal. Hierdoor lijkt ze een stuk groter – en dat kan spectaculaire foto's opleveren

5.'s Winters is de supermaan extra groot, want de aarde staat in december altijd het dichtst bij de zon. De zwaartekracht van de zon trekt de maan daardoor dichter naar onze planeet toe, waardoor de maan groter en helderder oogt dan tijdens de rest van het jaar

6.In de toekomst wordt de supermaan kleiner, want de afstand tussen de maan en de aarde neemt met 3,8 cm per jaar toe

Productinformatie

Sony G Master objectief:

  • Het 70-200mm G Master objectief combineert hoge resolutie met mooie bokeh voor diverse creatieve fotografiemogelijkheden. Het ontwerp levert hoogwaardige beelden op met detail en textuur.
  • De optische elementen zijn ontworpen om een bokeh-effect te creëren. Elke lens is individueel afgesteld voor een perfecte overgang van superscherp naar superwazig.

Sony α7R II camera:

De α7R II camera met verwisselbare lens is uitgerust met een full-frame Exmor R CMOS-sensor. Die biedt hoge resolutie (ca. 42,4 effectieve megapixels), hoge lichtgevoeligheid en een snelle AF-respons die tot wel 40% sneller is dan de eerste α7R dankzij 399 beeldvlak-AF-punten met fasedetectie.

De camera is ook uitgerust met het beeldstabilisatiesysteem met 5 assen. Het kan 4K-videobeelden vastleggen in meerdere formaten, waaronder Super 35mm (zonder pixelbinning). Daarnaast heeft de camera een XGA OLED Tru-Finder.

Sony α7s II camera:

De nieuwe α7s II biedt sterke lichtgevoeligheid (uitbreidbaar tot ISO 409600), een breed dynamisch bereik, beeldstabilisatie met 5 assen en interne 4K-filmopnamecapaciteit in full-frameformaat met volledige pixeluitlezing en zonder pixelbinning.

De camera maakt ook de vastlegging van gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde 14-Bit RAW-foto's vast en is uitgerust met een verbeterd beeldverwerkingsalgoritme voor kwalitatieve beelden en details.

De camera is compatibel met Sony’s assortiment α-mount lenzen, dat op dit moment 64 modellen omvat. 

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net