Volg Sony Nederland

Sony breidt het assortiment Cyber-shot RX-camera's uit met de RX-100V

Persbericht   •   okt 06, 2016 16:00 CEST

Sony lanceert een nieuw model in de Cyber-shot RX100-serie compact camera’s: de RX100 V (model DSC-RX100M5).

De nieuwe camera is uitgerust met een Fast Hybrid AF-systeem met snelle autofocus (0,05 seconden) en een groot aantal AF-punten op de sensor: 315 punten die ca. 65% van het beeld bestrijken. De camera kan ook continue opnames maken met een snelheid tot wel 24 fps– bij een volledige resolutie van 20,1 MP, met AF/AE-tracking tot wel 150 opnames achter elkaar.

De RX100 V is uitgerust met een nieuw ontwikkelde 1.0-type Stacked Exmor RS CMOS-sensor met een DRAM-chip, een ZEISS Vario-Sonnar T* 24-70 mm F1.8 – 2.8 objectief. Dit objectief heeft een grote diafragmaopening en een geavanceerd beeldverwerkingssysteem. Het heeft een nieuwe LSI-chip aan de voorzijde die de verwerkingssnelheid maximaliseert, vooral bij hoge ISO-instellingen. De camera is ook uitgerust met 4K video-opnamemogelijkheden.

Snelle focus, snelle opnames

De RX100 V is uitgevoerd met een Fast Hybrid AF-systeem dat de voordelen van beeldvlak-AF met fasedetectie combineert met de voordelen van AF met contrastdetectie. Hierdoor kan de camera in 0,05 seconden scherpstellen. De fotograaf kan het onderwerp zo uiterst snel en accuraat vastleggen, ook als dat onderwerp snel en in onvoorspelbare richtingen beweegt.

Verder is de verwerkingssnelheid verbeterd door de toevoeging van een LSI aan de voorzijde, die de BIONZ X beeldprocessor van de camera ondersteunt. Deze twee componenten, gecombineerd met het krachtige AF-systeem, stellen de camera in staat om continu opnames te maken. Dit kan tot een snelheid van 24 fps met volledige resolutie van 20,1 MP met AF/AE-tracking, en dat wel 150 keer achter elkaar. De zoekeruitval tussen opnames is in deze opnamemodus geminimaliseerd. Dit stelt de fotograaf in staat om snel te reageren en het beslissende moment vast te leggen. Geruisloze opnames zijn in deze modus mogelijk.

De AF-prestaties van de nieuwe RX100 V zijn verder verbeterd door de toevoeging van AF-A-modus: Daarmee kan de camera automatisch overschakelen tussen de continue en enkele AF-opnamemodus. De gebruiker kan handmatig kiezen voor het weergeven of verbergen van de continue AF-zones en de AF-zones met fasedetectie op het scherm, tijdens het scherpstellen.

De RX100 V heeft ook een Anti-Distortion Shutter (maximumsnelheid 1/32000 seconde). Dit minimaliseert het “rollende-sluitereffect” dat vaak bij snel bewegende onderwerpen optreedt. Deze snelle sluitertijd stelt de camera ook in staat om scherpe, heldere beelden te produceren bij een wijd open diafragmaopening en een helderheidsniveau tot wel EV19. Door opnames te maken met een grote diafragmaopening en een snelle sluitertijd kan het onderwerp scherp in beeld gebracht worden, terwijl de achtergrond mooi wazig blijft– ook onder moeilijke, fel belichte omstandigheden.

De RX100 V heeft nog iets nieuws: de gebruiker kan zelf de aanvankelijke vergroting selecteren tijdens opnames in een modus met Focus Magnifier. Voor de locatie van Focus Magnifier valt te kiezen tussen “focuspunt” en “schermmiddelpunt”.

Professionele filmfuncties

De compacte RX100 V is uitgerust met tal van videofuncties.

Dankzij Fast Hybrid AF zorgt de beeldvlak-AF-sensor met fasedetectie voor accurate focus- en trackingprestaties, ook bij de zware focusvereisten die bij 4K-filmopnames horen. De AF-snelheid en AF-trackinggevoeligheid kunnen via het menu worden aangepast. De gebruiker heeft hierdoor alle vrijheid om het toestel aan de eigen scherpstelvoorkeur aan te passen.

In 4K-modus maakt de nieuwe RX100 V gebruik van de volledige pixeluitlezing zonder pixelbinning. Hierdoor worden alle fijne details van de 4K-videobeelden vastgelegd met zo min mogelijk moiré-effecten en rafels. Deze resultaten worden bereikt dankzij de XAVC S-codec, die videobeelden opneemt bij een hoge datasnelheid tot wel 100 Mbps tijdens 4K-opnames en 50 Mbps tijdens Full HD-opnames.

Verder zijn er professionele videofuncties zoals Picture Profile, S-Log2 /S-Gamut, 100p HD Full HD Mode en meer. De gebruiker kan ook handmatig een beeld uit een opgenomen film selecteren en het als stilstaand beeld van ca. 8 MP (4K-opnames) of 2 MP (HD-opnames) bewaren.

De RX100 V kan Super Slow Motion-video’s opnemen met een vertraging van wel 40x in vergelijking met de standaardsnelheid. Het toestel houdt dit ca. twee keer zo lang vol als de RX100 IV. Deze extra lange opnametijd betekent dat de gebruiker een reeks snelle, vluchtige momenten met veel details, hoge resolutie en helderheid kan vastleggen.

Voorafgaand aan de opnames kan de gebruiker kiezen voor een beeldfrequentie van 1000fps, 500fps of 250fps en een weergaveformaat van 50p of 25p. De filmopnameknop kan als "startknop" worden gebruikt om te beginnen zodra de knop wordt ingedrukt, of als "stopknop" om te eindigen zodra de knop wordt ingedrukt.

Topprestaties op zakformaat

De nieuwe RX100 V heeft hetzelfde zakformaat als de rest van de RX1000-serie en is uitgerust met een 2,35 miljoen dot XGA OLED Tru-Finder voor een voorweergave- en afspeelfunctie. De EVF kan naar wens uit de behuizing worden gehaald en is uitgevoerd met optische elementen met ZEISS T* -coating.

De nieuwe camera is ook Wi-Fi en NFC-compatibel en heeft toegang tot Sony’s groeiende assortiment PlayMemories camera-apps. Ontdek meer op www.sony.net/pmca.

Ook handig is de mogelijkheid om de drie hoofdtekens van de bestandnamen in te stellen: dit maakt het achteraf sorteren veel eenvoudiger.

Er komt ook een nieuwe onderwaterbehuizing (model MPK-URX100A) beschikbaar als apart accessoire voor de RX100 V en alle andere camera's in de RX100-serie. Deze behuizing is ontworpen voor de RX100-camera's en kan tot op een diepte van 40m/130ft worden gebruikt.

Prijzen en beschikbaarheid

De RX100 V (model DSC-RX100M5) compact camera is vanaf november in Europa verkrijgbaar voor een prijs van ca. € 1.200. De MPK-URX100A onderwaterbehuizing zal ca. € 360 kosten.

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net