Volg Sony Nederland

Revolutionaire nieuwe α9-camera van Sony voor professionals

Persbericht   •   apr 19, 2017 20:15 CEST

Baanbrekende full-frame compact systeemcamera biedt ongeëvenaarde snelheid, flexibiliteit en functionaliteit

  • 's Werelds eerste[i] full-frame stacked CMOS-sensor met een resolutie van 24,2 MP[ii]
  • Continu fotograferen zonder blackouts[iii] tot wel 20 fps[iv] voor maximaal 241 RAW[v]-/362 JPEG[vi]-afbeeldingen
  • Geluidloos[vii] en trillingsvrij fotograferen bij sluitertijden tot 1/32.000 sec[viii]
  • Brandpuntsvlakfasedetectie-AF-systeem met 693 AF-punten en 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde
  • Veel professionele functies zoals een Ethernet-poort voor bestandsoverdracht, twee sleuven voor SD-kaarten en een langere batterijlevensduur
  • 5-assige in-body beeldstabilisatie is in staat met 5,0 stops te compenseren


Sony heeft vandaag zijn nieuwe digitale full-frame camera geïntroduceerd, de α9 (model ILCE-9).

De beeldprestaties van de technologischmeestgeavanceerde, innovatieve digitale camera van Sony, de nieuwe α9, zijn ongeëvenaard. Deze functionaliteiten wordendoor geen enkele andere camera geboden zowel spiegelloos als spiegelreflex of anderszins.

De nieuwe camera biedt veel indrukwekkende mogelijkheden die moderne digitale spiegelreflexcamera's niet kunnen bieden, zoals supersnel, continu fotograferen zonder blackoutsniii tot 20 fpsiv, 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde,[ix] een maximale sluitertijd van 1/32.000 secondeviii en nog veel meer. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de 35-mm full-frame gestapelde Exmor RS® CMOS-sensor ('s werelds eerste in zijn soort), waarmee gegevens 20x sneller kunnen worden verwerkt dan met eerdere full-frame camera's van Sony zonder spiegel[x]. Deze unieke sensor is gekoppeld aan een gloednieuwe, verbeterde BIONZ X-verwerkingssensor en een front-end LSI die de algehele prestaties maximaliseert.

Deze toonaangevende snelheid en innovatieve manier van geluidloos fotograferenvii worden gecombineerd met een scherpstelsysteem dat een fasedetectie met 693 AF-punten biedt. Het scherpstelsysteem, dat circa 93% van het beeld dekt, garandeert dat zelfs de snelst bewegende onderwerpen betrouwbaar worden vastgelegd en gevolgd in het hele frame.

De nieuwe α9 heeft ook een trillingsvrije, volledig elektronische en geluidloze sluiter tegen vervormingvii zonder mechanisch spiegel- of sluitergeluid, waardoor de camera bij uitstek geschikt is voor situaties waarin stilte een absolute vereiste is. Met het oog op maximale bruikbaarheid en betrouwbaarheid is de camera voorzien van een nieuwe Z-batterij, die ongeveer 2,2x meer capaciteit biedt dan W-batterijen en van twee sleuven voor SD-mediakaarten, waaronder één met ondersteuning voor UHS-II-kaarten.Ook is er een Ethernet-poort geintegreerd en zijn er tal van nieuwe instellingen, knoppen en aanpasbare opties toegevoegd die essentieel zijn voor professioneel gebruik.

Een nieuwe standaard voor snelheid en nauwkeurige scherpstelling

Essentieel voor de baanbrekende snelheid van de nieuwe α9 is de combinatie van de nieuwe gestapelde 24,2 MPii Exmor RS®-beeldsensor, de nieuwe BIONZ X-processor en de front-end LSI.

De enorme verwerkingskracht van deze nieuwe componenten zorgt voor snellere AF/AE-berekeningen en een kleinere vertragingvan het EVF-display. De processor en front-end LSI zorgen voor een grotere buffer voor continu fotograferen op een indrukwekkende snelheid van 20 fpsiv met continue AF/AE-tracking voor maximaal 362 JPEGvi- of 241 RAWv-beelden.

Het AF-systeem traceert complexe bewegingen accurater dan ooit tevoren met de mogelijkheid om AF/AE tot 60 keer per secondex berekenen ongeacht of er foto’s worden gemaakt. Wanneer de sluiter wordt bediend tijdens het maken van foto's, werkt de zoeker volledig zonder blackouts[xi], waardoor de gebruiker te allen tijde een perfect live beeld heeft van het onderwerp. Deze functie combineert alle voordelen van een elektronische zoeker met een directheid en 'instant' voordelen die zelfs de beste optische zoekers niet kunnen evenaren, en is beschikbaar in alle fotomodi[xii], in combinatie metsupersnel continu fotograferen op 20 fpsiv.

Dankzij een brandpuntsvlakfasedetectie-AF-systeem met 693 AF-punten dat circa 93% van het frame dekt, biedt de camera meer precisie en storingsvrije scherpstelling in scènes waarin scherpstelling anders lastig zou zijn. Het Fast Hybrid AF-systeem werkt circa 25% sneller dan de α7R II zodat snelbewegende objecten altijd goed worden vastgelegd.

Professionele mogelijkheden in een compacte behuizing

De nieuwe full-frame camera van Sony biedt tal van verbeterde functies voor professionele gebruikers.

De α9 heeft een geheel nieuwe Quad-VGA OLED Tru-Finder™ met hoge resolutie en hoge luminantie met circa 3.686k punten voor een extreem gedetailleerde reproductie van details. De nieuwe Tru-Finder™ en tegelijkertijd de beste zoeker die Sony ooit in een body heeft gebouwd, heeft een optisch ontwerp met een dubbelzijdig asferisch element. Dit resulteert in een vergroting van 0,78x en een scherpte van hoek tot hoek. De EVF is voorzien van een ZEISS® T* Coating om reflecties zo veel mogelijk te elimineren. Daarnaast heeft het een vuilafstotende fluorcoating op de buitenlens.

De helderheid is 2x hoger dan die van de XGA OLED Tru-Finder™ van de α7R II. Het beeld in de zoeker heeft dus een helderheid die bijna identiek is aan de werkelijkheid. De framesnelheid van de Tru-Finder is aanpasbaar en kan worden ingesteld op 60 fps of 120 fpsxiii voor een optimale afstemming op de actie.

Bovendien is de α9 voorzien van een innovatief 5-assige beeldstabilisatie dat in staat is om 5,0 stopsix te compenseren. Zelfs onder uitdagende belichtingsomstandigheden wordt de volledige kracht van de nieuwe sensor benut. Wanneer de sluiterknop half wordt ingedrukt kan het effect van de beeldstabilisatie continu worden gevolgd in de zoeker of op het lcd-scherm zodat kadering en focus continu kunnen worden gemonitord.

De α9 heeft een Ethernet-poort waarmee fotobestanden handig kunnen worden overgedragen naar een specifieke FTP-server. Verder is er een sync-aansluiting, waarmee externe flitsers en kabels direct kunnen worden aangesloten voor synchroon flitsen.

Nieuwe functies voor snelle bediening

De α9 heeft zowel nieuwe als ge-update functies voor een snellere en eenvoudigere scherpstelling in uiteenlopende situaties. Op de achterzijde van de camera zit een multikiezer joystick, waarmee de fotograaf het scherpstelpunt eenvoudig binnen het frame omhoog, omlaag, naar links en naar rechts kan verplaatsen. Dit kan door op de multikiezer in te drukken tijdens het fotograferen in de focusgebiedsmodus 'Zone', 'Flexibele spot' of 'Uitgebreide flexibele spot'. De camera heeft een aanrakingsgevoelig lcd-scherm aan de achterkant van de camera waardoor het mogelijk is om het gewenste scherpstelpunt te selecteren of wijzigen.

De α9 heeft een aparte drive-modus- en scherpstelmodusdraaiknop, plus een nieuwe knop 'AF ON' (AF AAN) om automatische scherpstelling direct in te schakelen.

Andere nieuwe functies zijn de 'AF-gebiedregistratie', waarmee veelgebruikte scherpstelpunten in het geheugen kunnen worden opgeslagen en opgeroepen via persoonlijk toegewezen knoppen. Verder kunnen specifieke instellingen (belichting, sluitertijd, drive-modus etc.) toegewezen worden aan een aanpasbare knop.

Voor betere aanpassingsmogelijkheden is een functie 'Mijn menu' beschikbaar. In het aangepaste menu kunnen maximaal 30 menuopties worden vastgelegd.

Dubbele levensduur van batterij en verdubbelde geheugencapaciteit

De α9-camera bevat de nieuwste Sony batterij (model NP-FZ100) die 2,2x meer capaciteit heeft dan de batterij van de voorgaande modellen. Het is hierdoor mogelijk om langer te fotograferen.

Naar aanleiding van uitgebreide feedback van klanten zijn aan de nieuwe camera twee afzonderlijke mediakaart ingangen toegevoegd, waaronder één voor UHS-II-media. Dezelfde gegevens kunnen tegelijk worden opgeslagen op beide kaarten. De gebruiker kan besluiten RAW-/JPEG-afbeeldingen of foto's/films apart te houden. Films kunnen ook tegelijk worden opgeslagen op beide kaarten om een back-up te hebben en gegevens efficiënter te beheren.

Hoge gevoeligheid en breed dynamisch bereik

De 24,2 MPii full-frame back-illuminated stacked CMOS-sensor zorgt ervoor dat er een maximale hoeveelheid licht kan worden opvangen om levensechte beelden te produceren. De sensor zorgt voor het uitgebreide ISO-bereik van 100–51.200, uitbreidbaar naar 50–204.800[xiii]. Deze innovatie garandeert bij alle instellingen optimale beeldkwaliteit met minimale ruis.

De verbeterde BIONZ X-processor levert een belangrijke bijdrage aan de beeldkwaliteit, omdat deze de hoeveelheid ruis in het gebied met hogere gevoeligheid minimaliseert en ook de behoefte beperkt om de ISO-gevoeligheid te beperken in situaties waarin de beste beeldkwaliteit vereist is.

Daarnaast ondersteunt de α9 niet-gecomprimeerde 14-bits RAW, zodat gebruikers optimaal kunnen profiteren van het brede dynamische bereik van deze sensor.

4K-video vastleggen

De α9 is tevens zeer geschikt voor 4K (3.840 x 2.160p) video-opnamen over de gehele breedte van de full-frame beeldsensor[xiv]. De camera gebruikt in dit formaat een uitlezing van elke pixel zonder pixel binning om 6K aan gegevens te verzamelen. Deze oversampling zorgt ervoor dat hoogwaardig 4K-beeldmateriaal wordt geproduceerd met buitengewone details en diepte. Opnamen kunnen daarnaast worden gemaakt in het populaire Super 35mm-formaat.

Verder kan de camera Full HD op 120 fps in maximaal 100 Mbps opnemen, waardoor het beeldmateriaal kan worden gecontroleerd en eventueel bewerkt in 4x of 5x Full HD slowmotion.

Nieuwe accessoires

Sony heeft nieuwe accessoires uitgebracht ter ondersteuning van de α9:

- Oplaadbare batterij NP-FZ100: Batterij met 2,2x meer capaciteit dan de NP-FW50 batterij. Ondersteunt InfoLITHIUM™®-technologie, waardoor het resterende batterijvermogen wordt weergeven als percentage en als een pictogram met vijf blokjes op het lcd-scherm van de camera.
- Verticale grip VG-C3EM: Deze handgreep heeft dezelfde bediening en hetzelfde ontwerp als de α9. De handgreep verdubbelt de batterijlevensduur en ondersteunt het opladen via de USB op de camerabehuizing.
- Multi-batterijenadapter NPA-MQZ1K: Externe multi-batterijenadapter die kan functioneren als externe voeding voor vier batterijen uit de Z-serie en als sneloplader. De adapter wordt geleverd met twee NP-FZ100 batterijen.
- Handgreep GP-X1EM: Handgreep met dezelfde look en design als de α9. Zorgt voor een betere grip op de camera.
- Oculairdop FDA-EP18: Oculairdop met vergrendelmechanisme.
- Batterijoplader BC-QZ1: Snelle batterijoplader. Laadt één nieuwe batterij op uit de Z-serie in circa 2,5 uur.
- PCK-LG1 schermbeschermer glasplaat: Harde en barstbestendige glazen schermbeschermer met vlekafstotende coating om vingerafdrukken te voorkomen. Compatibel met aanraakbediening en kantelbaar lcd-scherm

Prijzen en beschikbaarheid
De α9-camera wordt verkocht in Europa met ingang van juni 2017 en tegen een prijs van ongeveer €5300.

Exclusieve verhalen en nieuw materiaal gemaakt door de α9-camera en andere α-producten van Sony zijn te vinden op http://www.alphauniverse.com. Het nieuwe beeldmateriaal wordt ook direct gepubliceerd in de fotogalerij van Sony en op het Sony Camera Channel (het camerakanaal van Sony) op YouTube™.

[i] Vanaf 19 april 2017

[ii] Geschatte effectieve megapixels

[iii] Elektronische sluiter. Bij een diafragma kleiner dan F11 (F-getal hoger dan F11) volgt de scherpstelling het onderwerp niet en worden de focuspunten vastgelegd vanaf het eerste frame. De bijwerksnelheid van het display is lager bij lange sluitertijden.

[iv] 'Hi'-modus voor continu fotograferen. De maximale framesnelheid hangt af van de opnamemodus en de gebruikte lens. Op de webpagina voor ondersteuning van Sony vindt u informatie over compatibele lenzen.

[v] 'Hi'-modus voor continu fotograferen, gecomprimeerde RAW, UHS-II-geheugenkaart. Sony tests.

[vi] 'Hi'-modus voor continu fotograferen, UHS-II-geheugenkaart. Sony tests.

[vii] Geluidloos fotograferen is mogelijk wanneer het sluitertype op elektronisch staat en Geluidssignalen uitstaat.

[viii] De sluitertijd van 1/32.000 is alleen beschikbaar in de modi S en M. De hoogste sluitertijd in alle overige modi is 1/16.000.

[ix] Bij sluitertijden hoger dan 1/125 s worden vloeiende Live View-beelden zonder vlekken weergegeven op de EVF

[x] Vergeleken met de aan de voorzijde verlichte CMOS-beeldsensor van de α7 II.

[xi] Bijwerksnelheid van het display is lager bij lange sluitertijden.

[xii] Wanneer de modus Auto of Elektronische sluiter wordt geselecteerd, wordt de framesnelheid van de zoeker tijdens continu fotograferen vast ingesteld op 60 fps.

[xiii] Foto's, mechanische sluiter: ISO 100–51.200 uitbreidbaar naar ISO 50–204.800.

Foto's, elektronische sluiter: ISO 100–25.600 uitbreidbaar naar ISO 50–25.600.

Filmopnamen: ISO 100-51.200 (uitbreidbaar naar ISO 100-102.400).

[xiv] SDHC-/SDXC-geheugenkaart van klasse 10 of hoger vereist voor filmopnamen met XAVC S-indeling. UHS-snelheidsklasse U3 vereist voor opnamen van 100 Mbps of meer

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net