Volg Sony Nederland

Iranees wint Sony World Photography Awards 2016

Persbericht   •   apr 22, 2016 09:00 CEST

 • De Iraanse fotograaf Asghar Khamseh wint de Iris dOr Photographer of the Year Award en een bedrag van $ 25.000
 • Kei Nomiyama uit Japan wint de Open Photographer of the Year Award
 • Veertien winnaars in de categorie Professional bekendgemaakt
 • RongRong & inri winnen Outstanding Contribution to Photography Award
 • Winnaars geselecteerd uit een recordaantal van 230.103 inzendingen uit 186 landen
 • Beelden beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org of Image.net

De jury was unaniem onder de indruk van het werk van de Photographer of the Year en het licht dat dit werk werpt op deze tragische praktijk.” - Dominique Green, voorzitter documentaire jury

Londen, 21 april 2016 - De winnaars van de Sony World Photography Awards zijn vandaag bekendgemaakt door de World Photography Organisation. Alle winnende en genomineerde beelden zijn te zien in het Londense Somerset House van 22 april tot en met 8 mei.

De jury koos uit het recordaantal van 230.103 inzendingen voor deze negende editie de Iraanse fotojournalist Asghar Khamseh als winnaar van de hoofdprijs: de Iris d’Or Photographer of the Year Award.

Het winnende werk werd gekozen uit de winnaars in de veertien professionele categorieën, die eveneens vandaag zijn bekendgemaakt. ‘Fire of Hatred’ is een krachtige serie portretten die slachtoffers van zuuraanvallen een platform biedt. Khamseh nam zijn prijs van 25.000 USD in ontvangst tijdens de prijsuitreiking in Londen, in aanwezigheid van toonaangevende spelers binnen de fotografie-industrie. Khamesh ontving zijn prijs samen met de winnaars en finalisten in alle veertien professionele categorieën.

Tijdens de ceremonie riep de World Photography Organisation Kei Nomiyama uit Japan uit tot winnaar van de Open Photographer of the Year Award en een geldbedrag van $ 5.000 USD. Daarnaast maakte de organisatie de winnaars van de Youth en Student Focus Photographer of the Year Awards bekend. Alle winnaars ontvingen de nieuwste digitale fotoapparatuur van Sony.

Scott Gray, de CEO van de World Photography Organisation, geeft commentaar: “De Awards bieden elk jaar bijzonder werk uit een groot aantal landen. En wat nog belangrijker is: ze geven fotografen een kans om ontdekt te worden en hun loopbaan verder uit te bouwen. Ik hoop dat het winnende werk van dit jaar inspiratie zal bieden voor andere fotografen en hen zal helpen hun creatieve grenzen te verleggen. Ook hoop ik dat dit zal bijdragen aan een nog bredere waardering voor fotografie wereldwijd.

De Sony World Photography Awards belonen en bekronen jaarlijks de beste fotografen ter wereld. Ze zijn gratis toegankelijk voor alle fotografen en vormen een krachtige stem in de foto-industrie. Ze hebben een blijvende impact op de loopbaan van de winnende en genomineerde fotografen.

IRIS DOR PHOTOGRAPHER OF THE YEAR ASGHAR KHAMSEH

Asghar Khamseh is in 1963 in Teheran geboren. Hij is als fotojournalist verbonden aan het Iraanse persbureau Mehr, dat voornamelijk focust op mensenrechten. De winnende serie ‘Fire of Hatred’ werpt licht op het toenemende aantal zuuraanvallen in Iran en het gebrek aan beschikbare medische, financiële en psychologische ondersteuning via overheidsinstellingen en ngo's.

Aanvallen met zuur zijn een misdaad waarbij de slachtoffers niet alleen te kampen hebben met de fysieke en psychische gevolgen, maar ook met sociaal stigma en schuldgevoel. De portretten bieden de gefotografeerde vrouwen en mannen een kans om hun verhaal wereldkundig te maken.

Dominique Green, de voorzitter van de documentaire jury, over het werk:“Portretten van verminking als gevolg van maatschappelijk geweld zijn beelden die je raken. De oude traditie van documentaire fotografie schrikt er niet voor terug om dit thema aan te pakken. De kracht van Asghar Khamsehs indrukwekkende serie Fire of Hatredberust in het feit dat die de kijker een intieme blik biedt op wat hij of zij misschien liever niet van nabij bekijkt. De daarbij getoonde empathie en het respect waarmee hij te werk is gegaan, maken dat de kijker een getuige wordt en niet alleen maar een toeschouwer. De jury was unaniem onder de indruk van dit werk en van het licht dat het op deze tragische praktijk werpt.

WINNAARS EN FINALISTEN IN DE PROFESSIONELE CATEGORIE

De winnaars binnen de zeven documentaire categorieën en de zeven kunstcategorieën zijn afkomstig uit 10 landen. Dit jaar won voor het eerst een fotograaf een prijs in twee professionele categorieën. De fotografen werden beoordeeld op een corpus aan werken.

KUNSTCATEGORIEËN

 • Winnaar Architectuur: Amélie Labourdette, Frankrijk

2de plaats - Hui Zhang, China / 3de plaats - Stephan Zirwes, Duitsland

 • Winnaar Ogenblik - Kirstin Schmitt, Duitsland

2de plaats - Nick Ng, Maleisië / 3de plaats - Andrea Rossato, Italië

 • Winnaar Conceptueel - Julien Mauve, Frankrijk

2de plaats - Alejandro Beltran, Venezuela / 3de plaats - Barbaros Kayan, Turkije

 • Winnaar Landschap: Maroesjka Lavigne, België

2de plaats - Maoyuan Cui, China / 3de plaats - Stefan Schlumpf, Zwitserland

 • Winnaar Portret: Marcello Bonfanti, Italië

2de plaats Fauzan Ijazah, Indonesië / 3de plaats Rubén Salgado Escudero, Spanje

 • Winnaar Geposeerd: Alberto Alicata, Italië

2de plaats Cristina Vatielli, Italië / 3de plaats Kristoffer Eliassen, Noorwegen

 • Winnaar Stilleven: Francesco Amorosino, Italië

2de plaats Oliver Schwarzwald, Duitsland / 3de plaats Hiroshi Watanabe, Japan

DOCUMENTAIRECATEGORIEËN

 • Winnaar Campagne: Jetmir Idrizi, Kosovo

2de plaats - David Chancellor, VK / 3de plaats - Antoine Repessé, Frankrijk

 • Winnaar Actuele Kwesties - Asghar Khamseh, Iran

2de plaats - Kevin Frayer, Canada / 3de plaats - Simona Ghizzoni, Italië

 • Winnaar Lopende Zaken - Angelos Tzortzinis, Griekenland

2de plaats - Andrea & Magda, Italië / 3de plaats - Andrew Burton, VS

 • Winnaar Dagelijks Leven: Espen Rasmussen, Noorwegen

2de plaats Sandra Hoyn, Duitsland / 3de plaats Stephanie Sinclair, VS

 • Winnaar Milieu: Kevin Frayer, Canada

2de plaats Li Feng, China / 3de plaats Lucy Nicholson, VK

 • Winnaar Mensen: Kevin Frayer, Canada

2de plaats Filippo Venturi, Italië / 3de plaats Alessandro D'Angelo, Italië

 • Winnaar Sport: Nikolai Linares, Denemarken

2de plaats Jens Juul, Denemarken / 3de plaats Annick Donkers, België

OPEN PHOTOGRAPHER OF THE YEAR KEI NOMIYAMA, JAPAN

“Enchanted Bamboo Forest” van Kei Nomiyama werd geselecteerd als de beste foto ter wereld. De jury werd voorgezeten door Jael Marschner, voormalig fotoredacteur bij Time Out London / Sunday Times Travel. De fotograaf ontving 5.000 USD aan prijzengeld tijdens de ceremonie in Londen.

Nomiyama is buitengewoon hoogleraar milieuchemie aan de Universiteit van Ehime in Japan. Hij is een enthousiast natuur- en onderwaterfotograaf. Hij nam zijn foto in de bergen op het eiland Shikoku. De foto toont de vuurvliegsoort Luciola parvula aan het begin van het regenseizoen.

De foto werd geselecteerd uit de 10 winnaars in de Open categorie die op 29 maart werden bekendgemaakt. Bij de Open wedstrijd wordt een enkele foto ingezonden. Deze wedstrijd is open voor fotografen van alle niveaus.

YOUTH PHOTOGRAPHER OF THE YEAR SAM DELAWARE, US

De 18-jarige student Sam Delaware won de Youth Photographer of the Year Award met zijn portret van zijn zus. Delaware is geboren in Freeport, Maine en studeert momenteel in Angwin, Californië. Deze autodidact begon met fotograferen toen hij 12 jaar was. Hij is op uitnodiging van de organistoren naar Londen gekomen om de prijsuitreiking bij te wonen.

De winnende foto is geselecteerd uit de drie winnaars in de jeugdcategorie die op 29 maart werden aangekondigd. Deze wedstrijd is toegankelijk voor alle fotografen in de leeftijd van 12-19 jaar.

STUDENT FOCUS PHOTOGRAPHER OF THE YEAR

Sofia Jern (23) studeert aan de Novia Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen in Finland. Ze won de Student Focus Photographer of the Year Award. Tijdens de prijsuitreiking in Londen nam ze Sony-apparatuur ter waarde van € 30.000 voor haar universiteit in ontvangst. Jerns bekroonde werk volgt de levens van ‘glue boys’, jonge drugsgebruikers die aan de realiteit proberen te ontsnappen in de straten van Kitale, Kenia.

Student Focus werkt wereldwijd samen met meer dan 400 onderwijsinstellingen. Het is een van 's werelds toonaangevende cursusprogramma's voor fotografiestudenten. Het programma wordt ondersteund door het British Journal of Photography. www.worldphoto.org/student-focus

OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY RONGRONG & INRI

RongRong & inri is een invloedrijk fotografenduo dat een sterke impact heeft op de hedendaagse fotografie in China en daarbuiten. Het echtpaar nam de Outstanding Contribution to Photography-prijs in ontvangst tijdens de ceremonie in Londen. De World Photography Organisation erkent dit duo om hun artistieke loopbaan en hun significante impact op fotografie in Azië.

RongRong & inri’s fotografie geeft de intieme wereld weer die ze samen hebben gecreëerd en verlegt de grenzen van de traditionele zwart-wittechnieken in de donkere kamer. Samen richtten ze het eerste centrum voor hedendaagse kunstfotografie in China op, het Three Shadows Photography Art Centre. Ook vormden ze samen met Les Recontres d’Arles de drijvende kracht achter het Jimei x Arles Photo Festival in 2015.

De eerste grote Europese tentoonstelling van RongRong & inri’s werk zal als onderdeel van de Sony World Photography Awards-tentoonstelling te zien zijn in Somerset House in Londen.

De Outstanding Contribution to Photography Award werd eerder uitgereikt aan Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, Elliott Erwitt en Phil Stern.

TENTOONSTELLING EN BOEK

Alle winnende en genomineerde beelden zijn van 22 april – 8 mei te zien in het Londense Somerset House. De tentoonstelling zal ook een speciaal gedeelte omvatten dat is gewijd aan de winnaars van de Outstanding Contribution to Photography Award, RongRong & inri.

Bij de tentoonstelling hoort ook een boek over de winnaars en de geselecteerde werken op de shortlist. Het boek is te koop via www.worldphoto.org

Links:


Neem voor meer informatie over de Sony World Photography Awards contact op met:

Jill Cotton, PR Director / Kristine Bjørge, PR Manager
press@worldphoto.org / +44 (0) 20 7886 3043


INFORMATIE VOOR REDACTEURS

 • Voor de Sony World Photography Awards 2016 werden in totaal 230.103 beelden ingezonden:

127.098 professionele inzendingen en 103.005 open en jeugdinzendingen

 • Sinds de eerste editie in 2007 zijn meer dan 1 miljoen beelden ingezonden voor de Awards

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net