Volg Sony Nederland

Fotograaf Martin Parr ontvangt Outstanding Contribution to Photography Award tijdens Sony World Photography Awards 2017

Persbericht   •   jan 17, 2017 10:00 CET

Beelden van Parr zijn van 21 april tot 7 mei 2017 te zien in Somerset House in Londen. Dit werk is onderdeel van de Sony World Photography Awards 2017tentoonstelling

Werk van Martin Parr en de Sony World Photography Awards is beschikbaar op www.worldphoto.org/press

De World Photography Organisation (WPO) heeft de Britse documentaire-fotograaf Martin Parr uitgeroepen tot winnaar van de Outstanding Contribution to Photography Award. De fotograaf zal op 20 april zijn onderscheiding in ontvangst nemen tijdens de 2017 Sony World Photography Awards-ceremonie in Londen.

Tijdens de Sony World Photography Awards zal het werk van Parr van 21 april tot 7 mei 2017 te zien zijn. Er worden onder meer zwart-witfoto's uit het begin van zijn carrière getoond, samen met een selectie uit zijn bekendste werk, boeken en films. Daarnaast houdt de fotograaf op vrijdag 21 april een toespraak in de London School of Economics and Political Sciences (LSE). Tickets zijn te koop via https://www.worldphoto.org/2017exhibition

Met zijn unieke kijk op de wereld legde Martin Parr in zijn ruim 40-jarige loopbaan thema’s als vrije tijd, consumptie en communicatie, vanuit een verrassende invalshoek vast. Parr speelde met zijn eerlijke reflectie in op internationale fenomenen. Martin vormt een pioniersrol binnen de documentairefotografie. Zijn toewijding en grensverleggende werkwijze waren reden voor de WPO om hem deze onderscheiding toe te kennen. Opvallend is dat de fotograaf onlangs verklaarde: “Als ik wist hoe je een geweldige foto neemt, zou ik ermee stoppen.”

Scott Gray, de CEO van de WPO, geeft commentaar: "Martin Parrs werk rijkt buiten de gebruikelijke grenzen van de fotografie. Het laat zien dat dit medium een enorm krachtig communicatiemiddel is. Als kunstenaar heeft Parr een unieke visuele taal ontwikkeld die uiterst serieus is. Tegelijk maakt de inherente humor dat zijn werk universeel aanspreekt.

“Een grote mate van integriteit en verbondenheid met het medium fotografie: dat is wat al onze eerdere winnaars van de Outstanding Contribution to Photography Award gemeen hebben. Martin Parr heeft deze eigenschappen tijdens zijn loopbaan consistent getoond. Wij kennen hem daarom graag deze eretitel toe tijdens de 10de verjaardag van de Sony World Photography Awards."

Martin Parr reageerde op het nieuws: “Het is een grote eer om de Outstanding Contribution to Photography Award te ontvangen – vooral als je bedenkt dat grote namen als William Klein en William Eggleston mij voorgingen. Het is ook goed om te zien dat de WPO en Sony alle aspecten van de hedendaagse fotografie blijven steunen via deze tentoonstelling en deze onderscheidingen.”

Eerdere ontvangers van de Outstanding Contribution to Photography Award zijn onder meer Mary Ellen Mark, Eve Arnold, Bruce Davidson en Elliott Erwitt.

Martin Parr is in 1952 geboren in Epsom, Surrey. Via zijn grootvader maakt hij kennis met fotografie. Zijn vroege werk was in zwart-wit. In de jaren 1980 stapte hij over naar de sterke kleurenfotografie waar hij vandaag om bekend is. Daarvoor liet hij zich inspireren door fotografen als Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser en Joel Meyerowitz.

Martin Parr dwingt de kijker om de alledaagse dingen van dichterbij te bekijken. Hij is er vaak van beschuldigd dat hij de spot drijft met de mensen die hij fotografeert. The Last Resort (1985) wordt alom erkend als zijn doorbraak. Sinds die tentoonstelling is de fotograaf uitgegroeid tot inspiratiebron voor een generatie jonge vakgenoten. Hij heeft een rijke verzameling fotografieboeken en heeft zelf ook een groot aantal boeken op zijn naam staan.

Parr is sinds 1988 aangesloten bij Magnum Photos en werd in 2014 verkozen tot voorzitter van Magnum Photos International.

2017 Sony World Photography Awards & Martin Parr tentoonstelling

Curator Zelda Cheatle zal drie galerijen van het Somerset House in Londen inrichten met foto's, boeken en films van Martin Parr. De tentoonstelling begint met een selectie beelden uit Parrs serie Abandoned Morris Minors, die foto's van de Ierse westkust omvat die tussen 1980 en 1983 zijn genomen. Voor het contrast worden ook enkele van Parrs meest geliefde beelden getoond, die gefocust zijn op toerisme wereldwijd.

De Sony World Photography Awards vormen 's werelds grootste fotografiewedstrijd. De shortlist voor de awards van 2017 wordt op 28 februari bekendgemaakt.

Over de World Photography Organisation (WPO)

De WPO is een wereldwijd platform voor fotografie. De organisatie is in 180 landen actief. De WPO heeft als doel om het debat rond fotografie naar een hoger niveau te brengen, door de beste beelden en fotografen op de planeet in de kijker te zetten. De organisatie is trots op de langdurige relaties met zowel individuele fotografen als onze toonaangevende industriepartners wereldwijd. De WPO organiseert het hele jaar door evenementen, waaronder: de Sony World Photography Awards, diverse lokale bijeenkomsten/lezingen en internationale kunstbeurzen gewijd aan de fotografie. 

Over Sony Corporation

Sony Corporation is een wereldwijde producent van audio-, video-, game-, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met zijn muziek-, beeld-, computerentertainment- en onlinetoepassingen is Sony een pionier op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 72 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2016. Meer informatie op de internationale Sony-website: www.sony.net