Volg Sony Nederland

Belgische wint award professionele landschapsfotografie Sony World Photography Awards 2016

Persbericht   •   apr 22, 2016 09:00 CEST

Maroesjka Lavigne uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professionele Landschapsfotografie
•De Belgische Annick Donkers behaalde de 3de plaats in de categorie Professionele Sportfotografie
•Ook de winnaars van de Iris d’Or en andere categorieën zijn bekend, ga naar www.worldphoto.org voor het overzicht
•Recordaantal deelnemers: 230.103 inzendingen uit 186 landen
•Beelden beschikbaar voor publicatie op press.worldphoto.org of Image.net

Londen, 21 april 2016 - De jury van de Sony World Photography Awards 2016 heeft vandaag de Belgische fotografe Maroesjka Lavigne uitgeroepen tot winnaar in de categorie Professionele Landschapsfotografie.

Lavigne (1989, België) woont in Gent. In haar fotoserie “Land of Nothingness” spelen de zoutpannen en uitgestrekte zandduinen van Namibië een hoofdrol.

De bekendmaking vond plaats tijdens een prijsuitreiking in Londen, in aanwezigheid van toonaangevende spelers binnen de fotografie-industrie. Lavigne nam haar prijs – een digitale camera-uitrusting van Sony – persoonlijk in ontvangst. Lavigne was een van de 14 winnaars in de professionele categorie. Haar naam werd samen met die van de andere winnaars in de Sony World Photography Awards 2016 bekendgemaakt.

De Sony World Photography Awards zijn een initiatief van de World Photography Organisation waarbij jaarlijks de beste fotografen ter wereld worden beloond en bekroond. Ze vormen een belangrijk speerpunt in de foto-industrie en hebben impact op de loopbaan van de winnende en genomineerde fotografen. De Awards van 2016 vormen de negende editie. Dit jaar trokken ze een recordaantal van 230.103 inzendingen uit 186 landen.

Maroesjka Lavigne behaalde in 2012 een masterdiploma Fotografie aan de Universiteit Gent. Haar werk is internationaal tentoongesteld en is meerdere malen bekroond. Haar winnende serie “Land of Nothingness” was eerder dit jaar te zien in de Robert Mann Gallery in New York.

Lavigne beschrijft haar winnende werk als volgt: “Namibië is vernoemd naar zijn woestijn. Het is een van de dunstbevolkte plekken op Aarde en wordt visueel gekenmerkt door rijke kleuren in een dor landschap dat toch voortdurend in verandering is. Wie het Namibische landschap wil leren kennen, heeft geduld nodig. Na urenlang rijden lijkt de leegte alleen maar te groeien; je komt zelden andere mensen tegen en alleen de strategisch geplaatste tankstations herinneren je aan een wereld buiten deze leegte. Je rijdt uren aan een stuk, gefascineerd door het delicaat uitgebleekte landschap. Je wordt begeleid door kuddes giraffen en zebra's, overschaduwd door zwermen flamingo's, verrast door een plotseling opduikende familie olifanten.”

Lavigne reageerde als volgt op haar bekroning: “Ik ben enorm verheugd dat ik de kans krijg mijn kijk op de wereld tonen door te doen wat ik het liefste doe. Ik hoop dat mijn beelden de kijker even meevoeren uit zijn dagelijkse werkelijkheid en hem de schoonheid laten zien van deze desolate landschappen.”

De Belgische Annick Donkers behaalde de 3de plaats in de categorie Professionele Sportfotografie.Donkers’ serie “Lucha Libre Extrema” documenteert een keiharde, illegale worstelwedstrijd in Mexico-Stad, de tegenwoordige woonplaats van de fotografe.

Het werk van beide Belgische fotografen is als onderdeel van de Sony World Photography Awards Tentoonstelling 2016 van 22 april tot 8 mei te zien in het Londense Somerset House. Ook worden de foto's gepubliceerd in het Awards-boek, dat te koop is op www.worldphoto.org.

Links:


INFORMATIE VOOR REDACTEURS

  • Voor de Sony World Photography Awards 2016 werden in totaal 230.103 beelden ingezonden:

127.098 professionele inzendingen en 103.005 open en jeugdinzendingen

  • Sinds de eerste editie in 2007 zijn meer dan 1 miljoen beelden ingezonden voor de Awards.

Neem voor meer informatie over de Sony World Photography Awards contact op met:

Quint Dekker

PR Manager Sony Benelux

Tel: +31 (0) 20 658 1640

Mob: +31 (0) 6 1559 2663

E-mail: Quint.Dekker(at)eu.sony.com

Over de World Photography Organisation

De World Photography Organisation is een instituut waar fotografie als kunst wordt erkend. De World Photography Organisation werkt samen met professionele fotografen, amateurfotografen en fotografiestudenten en biedt een mondiaal platform voor de volledige fotografiesector. Hiermee wil de organisatie de discussie over het betreffende onderwerp naar een hoger niveau te brengen en tevens de bekendheid en waardering van deze kunstvorm te vergroten. De World Photography Organisation organiseert diverse openbare evenementen, waaronder de Sony World Photography Awards, 's werelds grootste fotografiewedstrijd, het World Photography Organisation Student Focus Programme, dat de volgende generatie fotografen inspireert, Photo Shanghai, de belangrijkste kunstbeurs gewijd aan fotografie in de regio Azië/Stille Oceaan, en Photo San Francisco, de nieuwe Amerikaanse internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie. Meer informatie vindt u op www.worldphoto.org

Over Sony Corporation

Sony Corporation is wereldwijd vooraanstaand fabrikant van audio, video, game, communicatie- en informatietechnologieproducten voor de consumenten- en zakelijke markt. Met haar muziek-, beeld-, computerentertainment en online toepassingen heeft Sony de mogelijkheid om wereldwijd een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van elektronica en entertainment. Sony rapporteerde een samengesteld verkoopresultaat van ongeveer 68 miljard dollar in het afgelopen fiscale boekjaar, dat eindigde op 31 maart 2015. Meer informatie op de Sony Global Web Site: www.sony.net